Myös vetiveri on suitsukeaines - ja ylipäätään pihkojen lisäksi aromaattisia kasvinosia käytetään suitsukemateriaalina - ja puuta, santelihan tuolla tulikin jo mainittua.
Koko suitsuke-sana akkordina on minusta vähän hassu, ainakin kun oma kokemukseni suitsukkeista on tosi rajallinen... ...en useinkaan tajua, mikä tuoksuun tekee sitä suitsukemaisuutta. Kaikki suitsuketuoksut eivät minusta edes ole erityisen savuisia. Näissä ehkä pitäisi juuri pystyä tunnistamaan joku tietylle tunnetulle suitsukkeelle tyypillinen aromikombinaatio.
naapio, minusta sekä Fille, että Jaisalmer ovat frankinsensikeskisiä suitsuketuoksuja! Ja oma kokemukseni frankinsensista (käytän sitä kotona tuoksuöljynä) ei ole makea, sen ensituulahdus on pistävän lääkemäinen ja kitkerä, josta se sitten rentoutuu pehmeämmäksi, makeutta on vain aavistus, esim. Fille on kokonaisuutena paljon makeampi kuin puhdas frankinsensi. Mutta monissa tuoksuissa sitä yhdistetään ambraan (labdanum + vanilja ja/tai bentsoiini) - ehkä se on ulottuvuus, josta et pidä?
Wikipedian artikkeli suitsukkeista on varsin laaja ja kiinnostava:
http://en.wikipedia.org/wiki/IncenseAinakin kolmesta aineksesta saa savuisuuden tuntua tuoksuun - koivutervasta ja cade:sta (katajalajike) - molemmat nykyisin säädeltyjä syöpää aiheuttavien ainesosien takia, mutta käsittääkseni molemmat voidaan käsitellä siten, että tuoksu säilyy ja haitalliset ainesosat poistuvat. Ja sitten on tietysti savuiset vetiverit. Muuta?